Sałatka z buraków z kozim serem, pędami sosny i chmielu

Sałatka buraki, kozi ser, pędy sosny i chmielu

Wyrazista kompozycja smaków: słodkie pieczone buraki, kremowy kozi ser, leśna nuta młodych pędów sosny i delikatna goryczka chmielu. Doprawiona wyjątkowym dressingiem dla idealnej równowagi.

Skadniki:
buraki pieczone – ok. 400g
kozi ser – 200g
słonecznik łuskany – 100g
pędy sosnowe – garść 🙂
pędy chmielu – też garść 🙂
Dresing:
oliwa
ocet jabłkowy
miód lub syrop z pędów sosny

Krok 1 – pokrój buraki w kostkę lub tak jak lubisz
Krok 2 – połowę pędów sosny pokrój na małe kawałki ok. 0,5 cm i dodaj do buraków
Krok 3 – dodaj rozdrobniony ser kozi
Krok 4 – słonecznik lekko podsmażamy na suchej patelni i dodajemy do sałatki
Krok 5 – całość wymieszaj
Krok 6 – podsmaż bardzo krótko ok. 2 min. na patelni pędy chmielu
Krok 7 – posyp sałatkę pędami chmielu i sosny
Krok 8 – w słoiku wymieszaj składniki dresingu i polej sałątkę

Przewijanie do góry